Az intézmény fenntartója:

Szeretetközösség a hangversenyteremben

Újra református zsoltároktól és dicséretektől zengett a Művészetek Palotája július 1-jén, ahol immár hagyományosan az ezernyolcszáz fős közönség is be-bekapcsolódott a több száz fős egyesített kórust alkotó tizenöt kar éneklésébe.


Galéria
Reformatus.hu cikk


EURÓPA JÖVŐJE „CSIPERÓ” NEMZETKÖZI GYERMEKTALÁLKOZÓ

A Kecskeméti Református Általános iskola 11 diákja, két pedagógus (Mikesiné Ertl Katalin és Benkőné Lengyel Gabriella) kíséretében indult Felvidékre, a tavaly Kecskeméten járt gyermekek családjaihoz. Köszönjük a Zsigárdi Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola igazgatónőjének, Ziacsek Adriannának szervező munkáját, a polgármester, Baranyay Alajos támogatását.


Bővebben
Galéria

Belekóstolt a filmes világba a kecskeméti lány

Farkas Bianka a Református Általános Iskolában most fejezte be a 7. osztályt. A színház iránti szeretete nagyon hamar megmutatkozott. Családjával kiskora óta rendszeresen jár színházba, a kecskeméti Katona József Színház mellett gyakori vendégek a főváros és más nagyvárosok színházaiban is. Minden darabra felkészült, ráhangolódott előzőleg, például...


BAON.hu cikk


Kiemelkedő eredmények!

A két tanítási nyelvű képzés első végzős, 8. évfolyama kiemelkedő eredménnyel zárt: 30 középfokú és 1 felsőfokú nemzetközi nyelvvizsgával angol nyelvből. Felkészítő tanárok: Dr. Szabó Ildikó, Csukás Ágnes, Kalózné Németh Izabella.Kodály Zoltán-díjban részesülnek a református iskolák énektanárai, karnagyai

Kecskemét Közgyűlése ma (2017. június 22-én) döntött arról, hogy Kodály Zoltán-díjat adományoz Jámbor Zsolt Ottó karnagy-zenepedagógusnak és Jámborné Márkus Emőke ének-zenetanárnak (megosztva). A házaspár a kecskeméti református iskolák énektanárai és karnagyai.Búcsúzó a tanároktól a 8. osztályos gyermekek szüleinek nevében

Nagy tisztelettel, szeretettel s mindenek előtt Isten iránti mérhetetlen hálával köszöntöm Dr. Szabó Ildikó igazgatóasszonyt, Hörcsök Imre egykori igazgató urat, az Igazgatóság minden tagját egyen egyenként, az összes pedagógust, nevelőt, a titkárság valamennyi dolgozóját és nem utolsósorban, a diákságot! Nem szeretem a közhelyeket, de az idő előrehaladtával tudjuk, hogy igaz a tartalmuk. Igazak ezek a sorok, hogy ’nehéz a búcsú’, hogy ’egyszer véget ér minden’… Az idő előrehaladtával tudjuk, hogy az idő nem telik már, hanem múlik; az idő előrehaladtával már tudjuk azt is, hogy egy illat, egy akcentus, egy hang esetleg olyan érzéseket, élményeket idéznek, amelyek ma már nem történhetnének meg, olyan személyeket idéznek, akik már nincsenek közöttünk. A főtéren, amikor locsolnak, mindig a nagymamám jut eszembe erről az illatról. Mindannyiunknak vannak, lesznek ilyen élményeink. Az idő előrehaladtával tudjuk meg azt is, hogy vannak rossz dolgok, amikről azt gondoljuk, hogy azok mindig csak másokkal történnek. De eljön az idő, amikor velünk történik meg.
Ezeket nem lehet könyvből tanulni, erre az élet tanít. Jól kell élni tehát az idővel, a tálentumokkal. Nem jó, hanem bölcs döntéseket kell hozni; bölcs döntés pedig kizárólag az Úrtól van. Közhelyek tehát a következők: hogy nehéz megszólalni - és valóban; közhely talán az is, hogy most voltam nyolcadikos - és valóban; mostanában mondták anyukámnak lépten-nyomon a városban sétálva, hogy milyen aranyos pici gyermek - és igen, most már az enyémeknek mondják.


Bővebben

Cserebere börze

Június 9-én került megrendezésre a tanév második Cserebere börzéje. Az udvari program keretében szabadon csereberélhettek egymással a gyerekek. Körbesétálva az udvaron a játékok széles kínálata volt látható, igazi kincsekre lehetett lelni. Gyakran elhangzott a "Cserebere fogadom, többet vissza nem adom!" kulcsmondat, melynek kimondásával és a hozzá tartozó kézfogással vált érvényessé a diáktársak közti üzletelés. A jó hangulat az alábbi képeken látható .


Galéria

KRESZ-nap

Június 6-án közlekedésbiztonsági KRESZ- napot tartottunk az iskolában. Az alsó tagozatos gyerekek bűn és baleset- megelőzéssel kapcsolatos előadásokat hallgattak végig a Bács- Kiskun megyei Rendőrség, a MÁV, a DAKK és a Füredi Képző Központ munkatársainak közreműködésével.
A 3. évfolyam iskolán kívüli programon vett részt a vasútállomáson és a Füredi autós tanpályáján. Megtanulták, mire kell figyelni a fő tömegközlekedési eszközökkel történő utazásnál. A többi évfolyam próbára tehette ügyességét az iskola udvarán kialakított részeg szemüveges akadálypályán. A bátrak felülhettek egy ütközést szemléltető biztonsági övpadba, mely felhívja mindenki figyelmét a biztonsági öv használatára. Minden tanuló kipróbálta, milyen érzés egy igazi rendőrautóban és egy rendőrmotoron ülni, de még azt is, milyen bilincset hordani.
A gyerekek által rögtönzött forgalom keretében megtanulták a rendőri karjelzéseket is. A 4. évfolyam ügyességi akadálypályán gyakorolhatta, finomíthatta eddig megszerzett kerékpáros tudását. A program zárásaként rendőrkutyás bemutatót láthattunk az iskolánk udvarán, melynek jó hangulatát még az eső sem mosta el. A legnagyobb sikere egy kölyök, leendő rendőrkutyának volt. Kígyózó sorban álltak a gyerekek, hogy csak egy pillanatra is megsimogathassák. A program célja, minél többször hívják fel a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedésre, annál nagyobb esély lesz arra, hogy felnőttekké válva felelősségteljes és biztonságtudatos résztvevői lesznek a közlekedésnek.

Lakóné Dormán Boglárka


Galéria

Konfirmáció

„Ellenben ha igent mondotok, az legyen igen, ha pedig nemet, az legyen nem... ”
(Mt 5,37)


2017. június 3-án iskolánk 8. évfolyamos diákjainak konfirmációs vizsgájára került sor. 71 diák, 27 lány és 41 fiú válaszolt Komádi Róbert lelkipásztor úr által feltett kérdésekre.


Június 5-én, a 9 órakor kezdődő istentiszteleten 46-an, 20 lány és 26 fiú tett fogadalmat gyülekezetünkben. 2 fő a hetényi, 2 fő a katonatelepi, és 1 fő a ménteleki gyülekezetben kötelezte el magát Jézus Krisztus követésére.

Isten áldja meg őket döntésükben!A kiskakas gyémánt félkrajcárja

A 2016/2017-es tanévben az 5.a osztály kivételes vállalkozásba fogott: Vass Lajos A kiskakas gyémánt félkrajcárja című zenés mesejátékának színpadra állítását tűzték ki célul. A kivételesen tehetséges, sokoldalú, minden feladatában igényes osztályközösség az egyik olyan két tanítási nyelvű osztálya az iskolának, amely a mintaiskola program keretében a Kodály Intézet hallgatóinak bemutató órákat tart. A produkció első bemutatója június 7-én volt az Újkollégium dísztermében.


HIROS.HU cikk
KEOL cikk


Ópusztaszeren jártunk

Ti voltatok már Ópusztaszeren? Ha esetleg még nem, mindenképpen látogassatok el egyszer oda! Gyönyörű hely! Amikor buszunk begördült a Csillagösvény Labirintushoz, már akkor tudtuk, hogy igen jó kirándulásnak nézünk elébe. A parkban érdekes logikai feladványokat...


Bővebben
Galéria

MÁV Kampány Kecskeméten a legkisebbek biztonságáért

A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartandó KRESZ-napon a vasútbiztonsági szakértőkön kívül részt vesznek a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Baleset Megelőzési Bizottságának munkatársai, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. munkatársai valamint egy autósiskola is...


KEOL cikk


Családi nap

Május 27-én a Kecskeméti Református Általános Iskolába járó gyerekek családjai vették birtokba az iskolaudvart. Az osztályközösségek a már megszokott ötletességgel és sokszínűséggel készültek a „Családi nap”-ra. A saját készítésű portékák gyorsan vevőre találtak. Öröm volt ennyi vidám gyermekarcot és lelkes felnőttet látni beszélgetés, játék közben. Köszönjük a Kecskeméti Városi Fúvószenekar, a Csipkebogyó néptáncegyüttes fellépését, Farkas Bianka és Kökény Beáta szereplését.

Galéria

Helyesírásból jeles

Gratulálunk Gyenei András, 5.b osztályos tanulónknak a 2. helyezéshez.
Felkészítő tanára: Félixné Oravecz Márta.

Kiváló teljesítményt nyújtottak még a versenyen:

7. évfolyamon Szabó Eszter (7.b) 3. helyezés (Felkészítő tanár: Páli Éva)

6. évfolyamon Kis-Juhász Eszter (6.b) 4. helyezés (Felkészítő tanár: Szondiné Asztalos Éva)

a 4. évfolyamon Lénárt Eszter (4.a) 6. helyezés (Felkészítő tanító: Koleszár Edit)


BAON cikk


SULI-BULI 2017

A tanév utolsó suli-buliját idén is a hetedikesek rendezték, mint mindig. Tibor bácsi (a 7.a osztály osztályfőnöke) minden negyedik évben már a suli-buli előtt egy héttel játéksorozatot indít....
Bővebben

Iskolabejáró délelőtt

2017. május 20-án 89 kisgyermek ismerkedett meg leendő tanítóival, pajtásaival, tantermével. Az ismerkedő játékok után a díszteremben meglepetés várta a gyerekeket. A tanító nénik bábelőadásából megtudták, hogyan szólította meg az Úr Sámuelt gyermekkorában. Énektanulás és további közösségi játékok tették emlékezetessé ezt a délelőttöt.


KEOL cikk


A 3.b osztály a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison

Kilencvenöt csoportot, összesen közel 2300 diákot fogadott a kecskeméti repülőbázis, ahol másodszor rendezték meg az Iskolások hetét. Bepillantást nyerhettünk a repülőtéren dolgozók mindennapjaiba. Látnivalókból nem volt hiány. Nemcsak a földön, hanem az égen is láthattunk Gripent. Egy An-26-os szállítórepülőbe – közkedvelt nevén Ancsába – be is mászhattak a tanulók. Emellett kezükbe foghattak a gyerekek pisztolyt és gépkarabélyt, felpróbálhatták a pilótaruházatot, kikérdezhették a hajózókat, locsolhattak tűzoltófecskendővel. A legnagyobb sikere mégis a négylábúaknak volt. A repülőtér őrzését segítő német juhászok bemutatója elvarázsolta a nézőket. Felnőtt és gyerek döbbenten nézte, mennyire szófogadóak, intelligensek a kiképzett ebek. A hőség ellenére türelmesen várakozott osztályunk minden állomásnál, csak azért, hogy pár percre pilóta lehessen, kipróbálhasson egy-egy járművet.

Galéria

Dupla győzelem

Rendkívül szoros küzdelemben az első és a második helyet is megszerezte szombaton a Kecskeméti Református Iskola két csapata a „Re: formáció" komplex műveltségi vetélkedő általános iskolásoknak tartott területi középdöntőjében. Az országos döntőbe az első helyezett jutott. A gyerekek felkészítője Telekes Tamás volt.


KEOL cikk


Komplex műveltségi vetélkedő általános iskolásoknak a reformációról

A „Re: formáció" komplex műveltségi vetélkedő általános iskolásoknak tartott területi középdöntőjét tartották a Kecskeméti Református Internátus Kollégium Dísztermében 2017. május 13-án. A Magyarország 6 településén - Győrben, Kaposváron, Budapesten, Miskolcon, Debrecenben és Kecskeméten - párhuzamosan rendezett vetélkedő kecskeméti fordulóját Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere nyitotta meg.


KEOL cikk


550 zenei tehetség mutatkozott be a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában

Április 28-án, pénteken az Éneklő Ifjúság városi kórustalálkozón az általános iskola Kicsinyek Kórusa B kategóriában, a Nagykórus A kategóriában arany minősítést szerzett. A Kicsinyek Kórusa külön elismerésben részesült a műsorukon szereplő Kocsár-mű előadásáért.

Ezúton is köszönöm a kórusainkat felkészítő munkáját Jámborné Márkus Emőke karnagynak, iskolánk ének-zene munkaközösség-vezetőjének; a zongorás kíséretet pedig Gálné Danics Éva tanárnőnek.


KEOL cikk


Országos Bibliaismereti Verseny

Idén immár 20. alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Református Általános Iskola országos versenyét, a „Velünk az Isten!" Bibliaismereti Versenyt. Az iskola dísztermében pénteken délelőtt kezdődött meg az esemény, amelynek csúcspontját idén is a dramatizált bibliai történetek előadása hozta, pénteken délután.


KEOL cikk
KEOL cikk


OBERVELLACH 2017

Iskolánk ebben az évben is megszervezte a már hagyományosnak számító német-angol nyelvi tábort, melyre a gyönyörű, Hohe Tauern természetvédelmi területen fekvő osztrák hegyvidéki kis faluban, Obervellach-ban került sor. Hála az iskola vezetésének, a szülők anyagi áldozatvállalásának és a helyi kapcsolatoknak - Lázár bácsinak, - újra német nyelvi környezetben...
Bővebben
Galéria

Újabb magyar filmsiker Amerikában

Ismét magyar filmes siker az Egyesült Államokban. A North Hollywood-i CineFest-en Asmon Stella író és rendező rövidfilmje, a Terka Nova lett a legjobb.
HIRADO.HU cikk

Öko-hét

Iskolánkban március 20-24. között került megrendezésre az Öko-hét program, melynek célja a Földünket érintő környezetvédelmi problémák megismertetése, és diákjaink környezettudatos viselkedésre való nevelése volt. A feladatok segítségével elsősorban azokra az apró, mindennapi dolgokra igyekeztünk felhívni a gyerekek figyelmét, melyeket ők...
Bővebben
Galéria

Tündér-vára: helytörténeti közösségi játék díjkiosztója a KIO-ban

Katona József 225. évfordulója alkalmából hirdetett helytörténeti közösségi játékot ősszel 3-4. és 5-6. osztályos diákok számára a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon. Az ünnepélyes zárórendezvényre és a díjátadóra 27-én hétfőn került sor, a KIO mozitermében.


KEOL cikk
Bővebben


A Református Általános Iskola csapata nyerte a KVPL vetélkedőt a Békében

Idén 22. alkalommal nyitotta meg kapuit a Béke Általános Iskola, helyet adva Kecskemét Város Polgára Leszek (KVPL) helytörténeti versenynek.


KEOL cikk


Refisek nyerték a Kecskemét város polgára leszek döntőjét

A Református Általános Iskola „Hírös diákpolgárok” csapata nyerte az immár 22 éves „Kecskemét város polgára leszek” helytörténeti vetélkedőt. A szeptember óta tartó versengés Béke iskolában rendezett döntőjébe hat csapat jutott a 21-ből.
6. évfolyam csapata: Kis-Juhász Eszter 6.b, Stróbl Anita 6.d, Csengery Áron 6.d, Mádai Botond 6.b,
7. évfolyam csapata Fodor Annamária 7.b, Szabó Eszter 7.b, Juhász Márk 7. b, Csizmadia Péter 7.b,
A képzőművészeti versenyen Farkas Jázmin 8.a 1. helyezett, Dóczi Jenni 8. a 2. helyezett, Somodi Hanna 8. a díjazott lett.


HIROS.HU cikk


Hunyadi vetélkedő

Hunyadi műveltségi vetélkedőt rendezett a Kecskeméti Református Általános Iskola humán munkaközössége az iskola felső tagozatos tanulói számára március 30-án, csütörtökön délután a Díszteremben.


KEOL cikk


Budapesti koncertfelvétel

A Reformáció 500. évfordulójának évében, 2017. július 1-én, a Művészetek Palotájában 16. alkalommal rendezik meg a „Református énekek" koncert-istentiszteletet. Idén a Kecskeméti Református Általános Iskola Gyermekkórusa és a Kecskeméti Református Gimnázium Kamarakórusa is része lesz a mintegy 350 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórusnak.


KEOL cikk


ÖKO-hét

Sikeresen zárult az ÖKO-hét, melynek keretében naponta újabb és újabb programokat szeveztek a tanulók számára. Ami viszont az ÖKO-héten minden nap közös volt: műalkotásokat készítettek újrahasznosított anyagokból. A szemnek gyönyörű, és kreatív használati tárgyak készültek az iskolában.KEOL cikk


„Föltámadott a tenger…”

Idén ünnepeltük az 1848. március 15-i forradalom 169. évfordulóját. Ebben az évben is a 7. évfolyam kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy műsorral készüljön e jeles eseményre.
Bővebben
Galéria

Föl-föl vitézek!

Március 14-én múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt osztályommal, a 3. b-vel. A Bozsó Gyűjteménybe látogattunk el. Klapka György honvédtábornokról, a gyűjtemény épületének egy korábbi lakójáról tudtunk meg érdekességeket, történeteket. Az egykori tárgyak, fotók, relikviák segítségével felelevenítettük az 1848-49-es eseményeket és Klapka György Kecskeméten töltött éveit is. Elmesélték, hogy Klapka György gyermekként lakott városunkban, s eminens tanuló volt. Csodálkozva hallgattuk, hogy nagyon fiatalon, már 29 évesen tábornoki rangot érdemelt ki. A múzeumi történelem óra után barkácsolás várt ránk. Bőrből készítettünk kokárdát, miközben a Klapka-indulót is meghallgattuk.
Sipos Ildikó

Galéria

Petőfi Szavalóverseny

Gratulálunk Hamza Máté, 5.a és Fazakas Bendegúz, 6. d osztályos tanulóknak a szavalóversenyen elért 1. helyezésükhöz, valamint felkészítőiknek, Szondiné Asztalos Éva és Félixné Oravecz Márta tanárnőknek!KEOL cikk
Gong Rádió


Zrínyi Ilona Matematikaverseny

A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartották március 4-én, szombaton a 28. Zrínyi Ilona Matematikaverseny Bács-Kiskun megyei eredményhirdetését. Az ünnepségen részt vettek a díjazott versenyzők, a tanáraik, a meghívott vendégek és a szülők.KEOL cikk
HIROS.HU cikk


Fergeteges sikert arattak táncukkal az anyukák

ÜIdén ötödik alkalommal rendezte meg a szülői közösség az általános iskola szülői bálját. A szervezést Dr. Füzesiné Gajdácsi Magdolna és Szabóné Tóth Gabriella, a 6.b osztály SzMK-sai vállalták. A háziasszony Benkőné Lengyel Gabriella tanítónő, a házigazda Ferenczy Zoltán tanár úr volt. A finom étkekről Mészáros János és a konviktus munkatársai gondoskodtak. A 280 fős rendezvényről az alábbi linken olvashatnak, nézhetnek meg képeket, videót.

Ezúton köszönöm minden szülő támogatását, tombolatárgyak felajánlását, asztali díszeket a Major családnak, a bál süteményeket Hartmann Istvánnénak, a Zsömli Sütöde tulajdonosának) és az egyházközség dolgozóinak segítségét a bál elő- és utómunkálataiban.KEOL cikk


ELTÉS FILMET DÍJAZTAK

Asmon Stella kiváló hallgatónk Terka Nova című ELTE-n készített BA diplomafilmjével rögtön két díjat is nyert a Los Angeles Film Awardson:


Best First Time Director
STELLA ASMON
Terka Nova

Best Young Actress
BIANKA FARKAS
Terka Nova


Gratulálunk Biankának, az egész stábnak
Bővebben
lafilmawards.net
Oklevél


Templomnyitogató 2017. február 5.
"Olyan hitet, mint a szikla,
olyan hitet, mint a szikla,
olyan hitet kaptam tőled Istenem."


Galéria
Ünnepi műsor a magyar kultúra napjának tiszteletére

Ünnepi műsorral készült a Kecskeméti Református Általános Iskola a magyar kultúra napja tiszteletére. Az Újkollégium dísztermében a Csipkebogyó néptánc csoport népi játékai nyitották meg az estét, majd népdalok, református zsoltárok csendültek fel. A magyar költészet és próza alkotásaiból válogattak a versmondó és prózamondó diákok.

Mindannyian színvonalas előadásukkal ápolták és örökítettek át a magyar kultúra értékeit.

Galéria

Német-angol nyelvi tábor Ausztriában

Tanulj nyelvet Ausztriában ottani nyelvtanárok vezetésével érdekes, gyakorlati feladatokon keresztül! Vegyél részt a kirándulásokkal egybekötött projektmunkán!Bővebben

Lovagolni is tanulnak

A Hírös Lovarda kiváló felkészültségű szakemberei türelemmel, gondos odafigyeléssel vezették ebben a tanévben is a foglalkozásokat. A félévzáró alkalmon a gyakorlatban elsajátított ismereteiket mutatták be a gyereke felkészítőik vezetésével.


KEOL cikk


Családi istentisztelet

" Az Úrtól jön a szabadulás!" Jónás 2,10. A szabadításról tettek bizonyságot iskolánk 4.d osztályos tanulói és családjaik tanáraikkal együtt. Pál és Szilász csodálatos szabadulása kapcsán a börtönőr megszabadulását, üdvözülését hallhattuk az istentiszteleten.Kiemelve a szülők, családfők családban betöltött iránymutató szerepét: a börtönőrrel együtt a családja is megszabadult, üdvözült.Magyar Péter képei

A magyar kultúra napja

2017. január 23-án (hétfőn) 17 órakor
a Kecskeméti Református Általános Iskola
népdal - és zsoltáréneklő,
vers - és prózamondó,
valamint néptáncos diákjai lépnek fel az Újkollégium dísztermében.
Szeretettel várunk mindenkit a magyar kultúra napja alkalmából rendezett közös alkalmunkra:
az Ének-zene és a Humán Munkaközösség tagjai


Kirándulás a Zeneakadémiára

2016. december 11-én jutalomkiránduláson vehettek részt azok, akik a zsoltáréneklő versenyre jelentkeztek. A buszunk 9 órakor indult a Katona József Színház elől. Gyönyörű, napos idő volt, a buszban vidám hangulat uralkodott. Másfél óra alatt érkeztünk meg Budapestre.Bővebben
GalériaAdventi hangverseny

"Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben, mert rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve, irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre az őt félőkön. Hatalmas dolgot cselekedett karjával, szétszórta a szívük szándékában felfuvalkodottakat. Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel; éhezőket látott el javakkal, és bővelkedőket küldött el üres kézzel. Felkarolta szolgáját, Izráelt, hogy megemlékezzék irgalmáról, amint kijelentette atyáinknak, Ábrahámnak és az ő utódjának mindörökké."

(Lukács 1, 46-55)


Galéria

Zenés adventi meglepetés

Zenés adventi meglepetés várta 2016. december 20-án az iskolába érkezőket. Köszönjük Szabó Zsuzsanna fuvolatanárnak és diákjainak a szeretetteljes fogadtatást.


Galéria

Több mint 360 cipősdoboznyi szeretetcsomagot gyűjtöttek

A családok adakozó kedve jóvoltából így minden második tanuló készített ajándékcsomagot, ezzel igyekezve szebbé tenni rászoruló gyermektársainak az ünnepet.


KEOL cikk


XX. „VELÜNK AZ ISTEN!” ORSZÁGOS BIBLIAISMERETI VERSENY


Versenykiírás

Jelentkezési lapÉtkezés térítési díjai 2017. január 1-től


MegtekintÉtkezési befizetési rend 2016/2017-es tanév II. félév


MegtekintA mesékben benne van annak a lehetősége, hogy mindazt, ami a világban rosszul működik, meg lehet változtatni. (Boldizsár Ildikó)

2016. december 14-én Kecskemét hét iskolájából érkeztek hozzánk 10-14 éves diákok Meseország lakóinak első próbájára. Szíves fogadtatással vártuk őket az év első havas napján: meleg teával, „hamuban sült” pogácsával, szeretettel. A nap végére mindannyiunk tarisznyájában ott lapultak a meghallgatott mesék, a megfejtett közmondások, az iskolánk diákjai által készített karácsonyi üdvözlőlapok.

A találkozó résztvevői átélhették: „ A mese gyógyít, szórakoztat, mert örök.”

a Humán munkaközösség meseszerető tanárai


Galéria

Ugrókötél

December 3-án, szombaton egész napos programon vett részt a Református Általános Iskola ugróköteles csoportja. Az eseményre meghívott vendégként Varga Máté Európa-bajnoki ezüstérmes kötélugró érkezett. Máté fergeteges produkcióját ámulva figyelték a gyerekek és szüleik. A nap folyamán több új elemet tanított a gyerekeknek. Természetesen az élményen kívül ennyi ugrálás után az izomláz sem maradt el.

Andrássyné Dolog Éva


Galéria

„A szeretet az élet” Múzeumlátogatás és adventi séta Szegeden

Iskolánk Humán Munkaközössége december 2-án 43 kisdiákkal - 5. és 6. osztályosokkal - 5 pedagógus kíséretében Szegedre utazott, hogy megnézze a Móra Ferenc Múzeum Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában , A kis herceg c. mű alapján a „Bolygón innen, Földön túl” interaktív terem – időszakos kiállítását, valamint a Móra-szobát és a „Minden, ami arany” látványtárat.Bővebben
Galéria

Városi Mesemondó Verseny

Decemberben hagyományosan iskolánk rendezi meg a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár Városi Mesemondó Versenyének egyik fordulóját. Az idei évben 19 első és második osztályos kisdiák állta ki nálunk az első próbát. A vendégeket Tóth Lilian és Kenyeres Lili 5. a osztályos tanulók éneke és zongorajátéka fogadta.

A versenyen készült képeket szeretettel küldjük a nálunk járt gyerekeknek és családjaiknak.

Galéria

Templomnyitogató istentisztelet 2016. december 4.

„Íme, az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok és ő énvelem” (Jel. 3,20).Bővebben
Galéria

Adventi kirándulás Grazba

2016. november 26-án kora hajnalban az általános iskola tanáraival, diákjaival és szüleikkel a színház előtt gyülekeztünk. 94 fős csoporttal utaztunk Grazba, hogy megnézzük, hogyan készül Ausztria második legnagyobb városa karácsony ünnepére...Bővebben
Galéria

Házi úszóbajnokság

November 29-én, kedden rendezték meg a Kecskeméti Református Általános Iskolában az idén 12 éves, hagyományos házi úszóversenyt. A rangos eseményre idén Földházi Dávid felnőtt válogatott úszót, kecskeméti olimpikont hívták meg vendégnek, aki az iskola tanulója volt 8. osztályos koráig.

KEOL cikk


Országos Református Zsoltáréneklő Verseny

2016. november 18-án rendezte meg a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda az Országos Református Zsoltáréneklő Versenyt.

Tanulóink az évfolyamonkénti versenyben a következő eredményeket érték el:

Réthy Hunor 2.b                     arany minősítés

Bencze Anna 3.c                    arany minősítés 2. hely

Keresztes Nagy Hanna 4.c    ezüst minősítés

Végh Lilian 5.a                       arany minősítés 3. hely

Mikesi Dorottya 6.d                arany minősítés 2. hely

Kökény Beáta 7.c                   arany minősítés

Gombár Tamás 8.b                arany minősítés 1. hely

Felkészítő tanáraik Csősz Győzőné és Jámborné Márkus Emőke voltak.​


Galéria

Szülőknek tartottak nyílt tanítási napot

Az érdeklődő felnőttek 2. osztályosok óráin vettek részt: két tanítási nyelvű angol és német, matematika, magyar nyelv és irodalom, valamint hit-és erkölcstan órákon figyelték meg a tanárok és a gyerekek közös munkáját.

KEOL cikk


Karácsonyi vásár

Egy év elmúltával újra készülünk karácsony csodálatos ünnepére, és újra szeretnénk megszólítani Önt, hogy az idén is legyen társunk, hogy ez az ünnep valóban, sokak számára boldogságot és szeretetet hozzon.

Az ünnep arra emlékeztet minket, hogy Isten mennyei gazdagságát hátrahagyva emberré lett érettünk, és arra hív mindannyiunkat, hogy mi is legyünk Emberek. Azzal a szeretettel hordozzuk egymást, ahogyan Ő szeret bennünket...Bővebben


Kedves Szülők!

A 2015/2016-os tanév versenyeredményeit, programjait és pályázatait mostantól a Kecskeméti Tehetség Adatbázisban is megtekinthetik:

Tehetségadatbázis

Versenyeredmények
Programok
Pályázatok

Német-magyar kétnyelvű Istentisztelet az Evangélikus Templomban

Német és magyar nyelven tartottak Istentisztelet vasárnap 18 órakor a kecskeméti Evangélikus Templomban. Az igehirdető Johannes Erlbruch, a Budapesti Németajkú Evangélikus Gyülekezet lelkésze volt, a Kecskeméti Református Általános Iskola 5.b osztálya pedig kórusénekekkel szolgált: ők német nyelven énekeltek.

KEOL cikk


Fogadóóra


Megtekint56-os műsor


YouTube videóEgyüttműködés megkötése nyelvvizsgahellyelLogikai Csapatverseny

A Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola által szervezett országos Logikai Csapatverseny 7-8. évfolyam kategóriában iskolánk csapata 1. helyezett lett. Csapattagok: Farkas Jázmin, Aczél-Szabó János, 8. a, Osztényi József, 8. c

Felkészítő tanár: Nagy TiborVARÁZSKÖTÉS

Október 2. hetében a Szitakötő folyóirat főszerkesztője, Horgas Judit látogatott el segítőtársaival a Varázskötés foglalkozásra iskolánkba. 5. és 6. évfolyamos diákok alkottak hat fős csapatokat szülőkkel és tanárokkal együtt. Közösen dolgoztak, játszottak a délután folyamán. Beszélgettek a civil segítségnyújtás öröméről, lehetőségéről, majd ezt jó hangulatban, játékos formában maguk is megtapasztalhatták.Galéria

Kezdődhet a Kodály Intézet mintaiskola-programja

Kodály Zoltán világhírű ének-zene oktatási módszerére épülő, de már a 21. századi eszközöket is alkalmazó mintaiskola-program indul a zeneszerző szülővárosában; az erről szóló együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá Kecskeméten.

KTV
M1 riport
KEOL cikk


A Református Általános Iskolában elindul a Kodály Intézet mintaiskola-programja

Együttműködési megállapodást köt október 13-án, csütörtökön a Zeneakadémia Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete és a Kecskeméti Református Általános Iskola: 2016 őszétől így Kodály Zoltán szülővárosában is elindul a világhíres ének-zene oktatási módszerre épülő, de XXI. századi eszközöket alkalmazó mintatagozat.


KEOL cikk


Városnéző kisvonattal a Megyeházára

Október 7-én gazdag programmal készültek a kiskunmajsaiak és környékbeliek a kecskemétiek számára. Térségük jellegzetességeit mutatták be a Megyeháza előtti téren.Bővebben
Galéria

Kecskeméti diák a Cambridge-i Egyetemen

A napokban kezdte meg egyetemi tanulmányait Cambridge-ben Bodnár Levente, a Kecskeméti Református Általános Iskola egykori diákja. Szeptember 28-án utazott ki a világ egyik leghíresebb egyetemi városába, ahol matematikát fog tanulni.


hiros.hu cikk


Megemlékezés az aradi vértanúk tiszteletére

2016 októberének első hétkezdő áhítatán a Kecskeméti Református Általános Iskola a 6.d osztály ünnepi műsorával az aradi vértanúkra emlékezett. A történelmi háttér ismertetésén túl szívhez szóló irodalmi részletek, a 385. dicséret válogatott versei, orgonajáték teremtette meg az ünnephez méltó hangulatot.

„Október 6. a magyar nemzet gyásznapja lett. A magyar szabadságharc ugyan elveszett a túlerő miatt, de a nemzet áldozata nem volt hiábavaló.

Honvéd főtiszt 13,
Bátor férfi 13,
Hős katona 13,
Igaz ember 13.


Magyar mártír 13,
Erőt vett a rút halálon.”Galéria

Kecskemét és környéki könyvtárostanárok szakmai találkozója

A könyvtárostanárok évente szoktak októberben, a Könyvtár hónapjában találkozni Kecskeméten: így történt ez most is. Az idei program egy bemutató órával kezdődött az iskolában, amit Szabó Katalin, a Kecskeméti Református Általános iskola könyvtárostanára tartott a 6.a osztályos tanulók számára. Majd az iskola könyvtárában szakmai beszámolókkal folytatódott a találkozó.


KEOL cikk


Templomnyitogató istentisztelet 2016. október 2.

Máté 6,8
„mert tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek…”

Ha el szeretnénk intézni valamit, meg szeretnénk oldani egy feladatot, hogyan tehetjük?
- Megoldjuk magunk!
- Segítséget kérünk valakitől!

Kire számíthatunk:
- magunkra
- szüleinkre

Amikor már sem magunk, sem mások nem tudnak segítséget nyújtani, ne feledkezzünk meg Istent megszólítani. Erre hívja fel a figyelmet Jézus, amikor imádkozni tanít.

Istent az imádságunkban szólíthatjuk meg és hívhatjuk segítségül.Galéria

Csere-bere börze

„Cserebere fogadom, többet vissza nem adom!”

A már ismert fogadalom az idei tanév szeptemberében is sok-sok kisgyerek szájából elhangzott. A hagyományosan ősszel megrendezett Cserebere börzével indult az általános iskola alsó tagozatának programsorozata. Óriási közösségformáló erőt látunk benne mi pedagógusok, hiszen csodálatos látni azt, hogy a gyerekek örömmel, érdeklődéssel fordulnak egymás felé. Ezen az alkalmon nincs elsős, sem pedig negyedikes, mindannyian csereberélő kisdiákok, akik sok-sok emléket és emléktárgyat visznek haza magukkal.

Papné Sasinszki Ágnes
tanító


Galéria


Beszélgessünk! Hírös kecskemétiekkel

Kiss Jenő színművész, a paralimpikon Boronkay Péter és Csonka András, valamint a 12 éves, s máris színházi rutinnal rendelkező Farkas Bianka volt a vendége az első alkalommal megrendezett „Hírös kecskemétiek” pódiumbeszélgetésnek.


Hiros.hu cikk


Hitben hűségesek délutánja

2016. szeptember 16-án délután került sor a hitben hűségesek jutalom délutánjára. Azokat az alsós és felsős diákokat hívtuk erre az alkalomra, akik az elmúlt tanévben hűségesen látogatták a vasárnapi istentiszteleteket. A délután vezérigéje a Zsoltárok könyve 26. részének 8. és 12. verséből szólt hozzánk: „Uram, szeretem házadat, ahol laksz, … Lábam biztos talajon áll, áldom az Urat a gyülekezetben.”

Ezen a délutánon a diákok három csoportban ismerkedtek a református templomunkkal. A templomtoronyba felérve testközelből láthatták a harangjainkat, bepillantást nyerhettek az orgona felépítésébe, és részleteiben is megismerhették református templomunk jellemzőit. Az alkalmat közös fagyizással zártuk.

A délután megvalósításában segítettek: Mikesi Tibor kántor, Zilahi Kálmán temetővezető, Magyar Péterné, Szabó Katalin és Csősz Győzőné hittanoktatók.


Galéria

Családi istentisztelet a tantestület szolgálatával

Iskolánknak ez a 23. tanéve, melyet a munkatársak, a tantestület segítségét, együttműködését, összetartását kérve Isten gondviselő kegyelmébe vetett hittel kezdtünk meg szeptember 1-jén. Számos feladatot rónak rank emberi törvények, mások áltak megfogalmazott és belőlünk fakadó elvárások...


Bővebben
Galéria

Étkezési befizetési rend 2016/2017-es tanév I. félév


MegtekintCsaládi nap

Családi napra gyűlnek össze immár hagyományosan minden tanév elején a Kecskeméti Református Általános Iskola első évfolyamára járó gyermekek és szüleik, az őket tanító pedagógusok, valamint a hittanoktatók.


KEOL cikk


Kórustábor Balatonfenyvesen

A Balatonfenyvesre tartó út nem volt zökkenőmentes, de ami a megérkezés után következett, az felejthetetlen élményt nyújtott. A berendezkedés után hosszas szólampróba vette kezdetét. Ez idő alatt a másik két szólam közös játékokat játszott, így új barátságra tettünk szert, megismerhettük a kiskórus volt tagjait. Első nap sok szabadidőt...


Bővebben
Galéria


Cserkészek


Videó megtekintéseKanadából érkeztek angoltanárok

A két tanítási nyelvű képzés annyira felfejlődött az utóbbi években, hogy a megszaporodott óraszámot két teljes tanári állással tudja lefedni az intézmény. Ebben a tanévben kanadai pedagógusok is foglalkoznak a gyermekekkel. A Kanadából érkezett pedagógusok teljes értékű, 20-20 órában tanító tagjai a tantestületnek.

KEOL cikk

A Kecskeméti Televízió velük készített interjújaz alábbi linken 08:00 perctől 10:50 percig tekinthető meg:


KTV


Parkolás

A Kecskeméti Városrendészet tájékoztató levele szerint 2016. július 1-jétől a díjmentes parkolásra jogosító, egy tanévre szóló, az érintett nevelési intézmény közvetlen közelében található parkoló bérletek kiváltásáért költségtérítést kell fizetni.

A havi bérlet díja bruttó 400 Ft, az egy tanévre szóló bérlet díja bruttó 3600 Ft. A parkoló bérlet iskolalátogatási igazolás bemutatásával, az első és másodikos gyermek szülőjének/gondviselőjének/gyámjának tulajdonában lévő jármű forgalmi engedély bemutatásával í díj megfizetése mellett váltható ki.

A szülőket arra kérjük, mindenki maga igényelje a parkoló bérletet a Kecskeméti Városrendészeten (http://www.kecskemetivarosrendeszet.hu).Tanévnyitó

A szerdán délután tartott tanévnyitó istentiszteleten Apostoli köszöntést, majd fohászt mondott és igét hirdetett Varga Nándor, az egyházközség elnöklelkésze. Ezt követően az általános iskola kórusa szolgált Jámborné Márkus Emőke vezényletével, majd hat első osztályos tanuló - Bárdos Levente, Csősz Boglárka, Dékány Bálint, Kálmán Simon, Kuti Emma, és Tusa Barnabás - verset szavaltak. Az istentisztelet végén Kuti József lelkész, az igazgatótanács elnöke mondott áldást.


KEOL cikk
YouTube videó


Az Általános Iskola padokat ajándékozott


MegtekintÉtkezési befizetési rend 2016/2017 tanév szeptember


MegtekintKalandtábor

A Kecskeméti Református Általános Iskolában hagyományosan két tábort is szervezünk tanulóinknak a nyári szünetben gyülekezetünk Emmaus házában. Az egyik a Kalandtábor elnevezést kapta, mert a kalandpedagógiából ismert módszerekkel, játékokkal kívánjuk a korosztályukhoz közel vinni a bibliai...


Bővebben
Galéria

Csiperó

Az Európa Jövője Egyesület azzal a céllal alakult, hogy a kecskeméti gyerekeket megismerteti Európa gyermekeivel a gyermektalálkozók során. Az alapötlet egyszerű volt, a kontinens országaiból gyermekeket hívnak meg, akiket kecskeméti iskolák látnak vendégül.


Bővebben
Galéria

Evangélikus istentiszteleten szolgáltak

2016. június 12-én a helyi német közösség német nyelvű evangélikus istentiszteletén szolgáltak a Kecskeméti Református Általános Iskola német-magyar két tanítási nyelvű képzésében tanuló gyerekek. Felkészítőjük Henrik Schultz német anyanyelvi lektor, akinek a munkáját dr. Szabóné Papp Krisztina segítette.


Galéria
Videó

HATVANI ISTVÁN FIZIKAVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐJE

2016. május 27-én és 28-án a National Instruments Hungary Kft. (Debrecen), a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszéke és Szilárdtest Fizikai Tanszéke adott otthont az országos döntőnek. A verseny támogatói a Debreceni Atommagkutató Intézet és a National Instruments (mérés és automatizálás területén piacvezető vállalat)
A döntöben a diákoknak elméleti és számolási feladatokat kellett megoldaniuk. Ezek alapján kiválasztották az 5 legjobban teljesítő versenyzőt, majd ez után adott eszközökkel egyénileg egy mérési feladatot kellett elvégezniük úgy, hogy a mérési eljárást a diákoknak kellet kitalálni és megvalósítani. Ebbe a döntőbe Hordós Adél, 8.a és Apagyi Dávid, 8.c osztályos tanulók jutottak be. Kitartó, szorgalmas munkájuknak és tehetségüknek köszönhetően Hordós Adél 2., Apagyi Dávid 3. helyezést ért el. Az iskolák közötti pontversenyben a 8. osztályosok abszolút kategóriájában (gimnázium, általános iskila) iskolánk első helyezést ért el.
A tanulók teljesítményének elismeréseként iskolánk értékes jutalomban részesült, amely az NI által felajánlott myDAQ korszerű mérőeszköz.

felkészítő tanár: Gyömbér Csaba


Beszámoló Apagyi Dávid
Beszámoló Hordós Adél

Tanévzáró

„Legyenek boldogok, akik téged szeretnek!
Legyen békesség falaidon belül,
legyen boldogság palotáidban!
Testvéreimért és barátaimért
mondom: Békesség neked!
Istenünknek, az Úrnak a házáért is
jót kívánok neked! „


Galéria
Bővebben

Kecskeméten rendezték meg a 2015/2016. évi tanulmányi versenyek megyei díjátadóját

Az Oktatási Hivatal által támogatott versenyek megyei fordulóin helyezést elérő tanulók és felkészítő tanáraik idén első alkalommal, hagyományteremtő díjátadó ünnepségen vettek részt.A Kecskeméti Református Általános Iskolából Ritter Csanád 7.a ( Országos történelem tanulmányi verseny, Bács-Kiskun megye I.hely) és Toók Enikő 8. b osztályos tanulók (Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny, Bács-Kiskun megye I. hely), valamint felkészítő tanáraik, Melicher Márta és Félixné Oravecz Márta kaptak meghívást az alkalomra.


KEOL cikk


Felhívás

Gyülekezetünkben hosszú évek óta él az a hagyomány, hogy keresztelőjükön a gyermekek egy kis kendőt kapnak ajándékba. Ezeket egy maroknyi szolgáló-csapat készíti, 120-150 darabot egy évben. A különböző munkafázisokat más és más végzi: van, aki a kiszabott anyagok szélét horgolja körbe, vagy szegi be kész csipkével, van, aki a zászlós bárányt hímezi, és az utolsó stádium a monogram hímzése.

Olyan anyukákat, nagymamákat keresünk, akik szívesen részt vennének a keresztelői kendők elkészítésének szolgálatában.

Bármelyik részfeladat végzésében elkelne a segítség, de a szegésben, csipke felvarrásban most különösen is.
Jelentkezni Kuti Józsefné Filep Katalin lelkipásztornál lehet, a 30-646-9834-es telefonszámon.

Csoportos beszedési megbízás


TájékoztatóFelhatalmazási formanyomtatványKülön élő szülők nyilatkozata 2016/17-es tanév


LetöltEbédbefizetési felhívás


Megtekint