Aktuális

Híreink között megtalálja intézményünk elkövetkezendő eseményeit, legfrissebb híreit. 

Határtalanul 2022

,

Határtalanul: Felvidéki portya (4 nap)  

 

2022. 06. 02-05.

 

Hónapok, hetek óta vártuk azt a négy napot, amikor végre indulhattunk Felvidékre mi ötvenen öt tanárunkkal együtt. Sokszor elképzeltük, álmodoztunk az útról, a tájról, a nevezetességekről, a már tanult történelmi események helyszíneiről és persze a szállásunkról is.

Pár nappal korábban egy foglakozás keretében áttanulmányoztuk az útvonalunkat, megnéztük, hogy milyen természeti és történelmi látnivalókkal fogunk találkozni, mire kell figyelnünk az út során.

Végre elérkezett a nap, amikor reggel 6-kor útra keltünk.

Útközben felszállt egy nagyon kedves idegenvezető, aki végig velünk volt az út során. Mindent ismert, mindenről tudott érdekességeket mondani. Kiválóan tolmácsolt, ha szükség volt rá. Feri bácsi a csoportunk valódi tagjává vált. Bármit kérdezhettünk tőle, mindenre tudott válaszolni.

Az első nap a legnagyobb élményt a Dobsinai-jégbarlang jelentette. Közülünk szinte még senki sem járt hasonló barlangban sem. Már a barlang bejáratához felvezető út is nagyon szép volt. Miután melegen felöltöztünk, indult a barlangtúra. Csodálatos, jégből keletkezett képződményeket figyelhettünk meg, amelyeket bizonyos termekben magyar nyelvű ismertetéssel is bemutattak.

Mindenki ámulva nézte a hatalmas jégtömböket, miközben odakint nyárias meleg volt. Ide biztosan visszatérünk még sokan valamikor.

 

A második nap következett a túranapunk. A délelőtti Hernád-áttörésen tett túránk után a Csorba-tó felé vettük az irányt. Már a buszból elámultunk a Magas-Tátra havas csúcsain. Megérkezve a tóhoz, egy csodálatos turistaparadicsom közepén találtuk magunkat. Nagyon szép természeti környezet fogadott minket. Megismerhettük a táj flóráját és faunáját is. Nagy sétát tettünk a Magas- Tátrát visszatükröző tó körül. Számunkra, alföldi emberek számára óriási élményt jelentettek a magas hegyek, a szerpentinként kanyargó utak.

 

A harmadik nap reggelén, mivel Trianon 102 éves évfordulója volt, idegenvezetőnk tartott nekünk egy kis megemlékezéssel egybekötött történelemórát. Ezután indultunk Lőcsére. Bár reggel még esett az eső, de mire kiszálltunk Lőcsén a buszból, kiderült az ég. Ebben a csodaszép városban megtekintettük kívül és belül is a filmekből már jól ismert városházát. Itt is magyar nyelvű ismertető szöveget hallhattunk a városháza tárgyalótermében. Megismerhettük a lőcsei fehérasszony (Géczy Julianna) történetét, megnézhettük a téren álló szégyenketrecet is. Idegenvezetőnk rengeteget mesélt az itt élő emberekről és a város történelméről is. Ezután megtekintettük a Szent Jakab templomot, amelynek főoltárát Lőcsei Pál készítette.

 

A negyedik nap először Késmárkra mentünk, ahol városnézésre indultunk. A Magas-Tátra közvetlen szomszédságában fekvő csodaszép városban először megtekinthettük az új evangélikus templomot, majd a csodás és izgalmas vár következett, mely sokáig a Thökölyek birtoka volt. Thököly Imre lovasszobrát a vár előtt csodálhattuk meg.

Ezután Kassa felé vettük az irányt. Itt először egy Márai Sándor-szoborhoz mentünk. Feri bácsi az idegenvezetőnk sok-sok érdekességet mesélt az íróról. Utána megtekintettük a belvárost, a főteret a

sok szép szökőkúttal, majd a Szent Erzsébet-dómot. Sikerült lejutnunk az altemplomba is, ahol II. Rákóczi Ferenc kriptája és sírja található.

Meglátogattuk a Rodostói házat is. Azt is megtudhattuk, hogy hű másolata a rodostói házának, és hogy a berendezés egy részét Törökországból szállítottak ide.

 

Kassa után hazafelé vettük az irányt, mert még hosszú út állt előttünk.

Elmondhatjuk, hogy mind a szervezés, szállás, idegenvezetés, mind az utazási feltételek maximálisan lehetővé tették, hogy tartalmas és emlékezetes 4 napot tölthettünk a Felvidéken.

A kiránduló 7. évfolyam tanulóinak beszámolóiból

 

Tovább a képekhez

 

Neveld a gyermeket

a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól!

Jelentkezz hozzánk