Aktuális

Híreink között megtalálja intézményünk elkövetkezendő eseményeit, legfrissebb híreit. 

Miért tanuljunk németül?

Régi diákunk írása

,

Miért tanuljunk németül?

Általános iskolában a német nyelvet választottam első idegen nyelvnek, majd az angolt kilencedik osztályban kezdtem el tanulni. Nálam ez egy sikeres recept volt, mert érettségiig sikerült a német felsőfokú és az angol középfokú nyelvvizsgát letennem. Minden nyelvtanárom támogatott ebben, tanórán belül és kívül is, amiért a mai napig hálás vagyok.

A nyelvtanulás, mindegy melyik nyelvről van szó, idő- és energiabefektetést igényel, de rengeteg ajtó nyílik ki idegen nyelvek ismerete által. Az én életemben legfőképp a német nyelv töltötte be ezt a szerepet. Legelőször, amikor diákmunkát kerestem Kecskeméten. Sikerült német tolmácsként bekerülnöm a Freudenberg céghez egy szuper csapatba. Ez már 16 éve volt, de még mindig tartom a kapcsolatot a német kollégákkal, akiknek tolmácsoltam. Az egyetemi éveim alatt is rengeteg lehetőségem volt a német nyelvtudásomat használni, kamatoztatni. A Budapesti Corvinus Egyetemen van egy német nyelvű szak – Deutschsprachiger Studiengang (DSG) – amelyet ingyenesen a magyar nyelvű szak mellett el lehet végezni. Biztos voltam benne, hogy ez a sikeres önéletrajzhoz hozzá fog járulni. A DSG által lehetőségem adódott Passauban kutatni a szakdolgozatomhoz, amelyet németül írtam.

Ezután két Erasmus szemesztert Mannheimban töltöttem, ahol újra kapcsolatba kerültem a Freudenberg céggel. Egy ösztöndíjat nyertem meg tőlük, amivel a németországi egyetemi évemet teljesen finanszírozni tudtam. Egy szakmai gyakorlatot is végeztem náluk a controlling osztályon, ami után eldöntöttem, hogy a mesterképzést Németországban szeretném végezni, controlling szakon. A német államtól nyertem erre egy ösztöndíjat (DAAD), amivel Münsterben tanultam. A német nyelvtudásomat még Kínában is használtam: egy szakmai gyakorlatot végeztem egy német nyelvű cég kínai leányvállalatánál. A kollégákkal angolul, a főnökömmel németül beszéltem. Az egyetem után nem költöztem haza Magyarországra, hanem kint maradtam Németországban. Jelenleg az Aldi németországi központjában dolgozom és a pénzügyi tervért vagyok felelős. Miért választottam anno a német nyelvet? Én úgy láttam, hogy Magyarországon, Kecskeméten is, sokkal jobbak lesznek az esélyeim a munkaerőpiacon. Ez a diákmunka keresésekor bebizonyosodott. Ezen felül sok európai és Európán kívüli utazás során is lehet használni a német nyelvet. Ausztriában, Németországban és Svájcban, mert hivatalos nyelv, a többi országban pedig mindenhol lehet németekkel találkozni, mert utazós nép. :)

Nekem személy szerint nagyon tetszik a német nyelv hangzása is. Ezen felül a német nyelvű irodalmat németül olvasni is nagy élmény a fordítás olvasása helyett. Én nagyon örülök, hogy időt és energiát fektettem a német nyelv tanulásába, mert ez a befektetés az én életemben többszörösen is megtérült.

Wanke Enikő,

Mülheim an der Ruhr, 2023

Neveld a gyermeket

a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól!

Jelentkezz hozzánk